10 dagen fly&drive, Bulgarije totaal

Een rondreis door de nieuwe loot and de stam van Europa, Bulgarije. Een aanwinst als het gaat om natuur, cultuur en gastvrijheid. Kijk, geniet en oordeel zelf om de sfeer en de vele gezichten en kleuren van dit land te ontdekken. Het kleurrijk staat niet alleen voor de prachtige kleuren de 4 jaargetijden maar ook van de bijzondere architectuur van kloosters, kerken maar ook de gewone huizen. De vele duizenden jaren historie zijn zeer zichtbaar, o.a. in de grote steden Als Sofia, Varna en Plovdiv. Een reis die alle kenmerken van het land belicht. Als u eenmaal door dit land gereisd hebt zult u ervan overtuigd zijn, Bulgaren, waar hebben jullie dat mooie land altijd verborgen gehouden.

N.B.: Deze rondreis is ook uitstekend te gebruiken als uitgangspunt voor individuele groepsreizen, huwelijksreizen of vakantiearrangementen. De volgorde wordt dan door ons aangepast.

Dagoverzicht

Dit is een voorbeeldroute. De reisduur en route kunnen volleidg aan uw wensen aangepast worden. Ook combinatie met andere arrangementen (zoals een strandvakantie) behoort tot de mogelijkheden.
Neem contact met ons op voor de mogelijkheden en/of een vrijblijvende offerte.

  • Dag 1: Vliegreis van Amsterdam naar Sofia.
  • Dag 2: Sofia – Troyan via Lovetch of de Beklemetopas
  • Dag 3: Troyan – Veliko Turnovo via Aprilci of Sevlievo
  • Dag 4: Veliko Turnovo-Gabrovo
  • Dag 5: Gabrovo-Bozjency en meer
  • Dag 6: Gabrovo-Etar-Shipka-Koprivshtitsa
  • Dag 7: SofiaSofia, 7000 jaar geschiedenis en de goedkoopste winkelstad van Europa

Gedetailleerde omschrijving

Alexander Nevski-kerk in Sofia

Dag 1: Vliegreis van Amsterdam naar Sofia.

Een directe vliegreis van minder dan 3 uur brengt u vanuit Amsterdam of Brussel in Sofia, hier wordt u opgewacht en volgt de transfer naar uw hotel voor vannacht. Afhankelijk van uw aankomst is er wellicht een korte kennismaking met de binnenstad. Een eerste run op de “bankomaten”, een eerste blik en een eerste oordeel, het hoort er allemaal bij. Tip: vraag ook onze prijzen met Wizzair v.a. Eindhoven.

Dag 2: Sofia – Troyan via Lovetch of de Beklemetopas

Tussen 08:30 en 09:00 staat de huurauto klaar bij de voordeur van uw hotel. Een rondje centraal Bulgarije kan beginnen met een een bezoek aan Lovetch en Orechak, bij Troyan. In Orechak, een buitenwijk c.q. randdorp van Troyan ligt het fraaie klooster van Troyan, het in omvang 3e klooster van Bulgarije. In de directe omgeving is een groot museum van 50.000 m² dat zeer de moeite waard is. Meester-handwerkslieden uit de gehele wereld mogen hier hun handvlijt etaleren. Van smeedijzeren hekken, tot enorme bewerkte houten plafonds of kleine muziekinstrumenten. Overnachting in Troyan, de stad van het aardewerk en pruimen(brandewijn).

Dag 3: Troyan – Veliko Turnovo via Aprilci of Sevlievo

Als het mooi en licht weer is vandaag dan is de mooiste route naar de universiteitstad Veliko Turnovo via de dorpjes langs het Balkangebergte. Een alternatief is naar via de weg Sofia- V.Turnovo om vandaar in 1 uur bij Veliko Turnovo te zijn. Veliko Turnovo, de oude tsarenstad, wandel door het oude gedeelte, wellicht is er vanavond een klank en lichtshow bij de Tsarenheuvel.

Dag 4: Veliko Turnovo-Gabrovo

Neem vandaag eerst even de tijd om te genieten van Arbanassi met de oude handelshuizen achter de stenen muren, het museum en niet te vergeten het lage raamloze geschiedenisrijke Christus-geboortekerkje met de bijzondere frescos. U bereikt Arbanassi via een prachtige sluipweg, door voor de Tsarenheuvel rechts te gaan en om de oude stadsmuur te rijden. Volg vanuit Arbanassi de grote weg naar Gabrovo. Uw overnachtingshotel is in een heel klein dorpje vlak voor het museumdrop Bozjency. Voor een uitgebreid bezoek aan Gabrovo en Triavna is er morgen tijd genoeg. Turnovo-Gabrovo is minder dan een uur rijden.

Dag 5: Gabrovo-Bozjency en meer

Hier alleen een opsomming van de meest interessante plaatsen in de omgeving. Allereerst het dorpje Bozjency, loop vooral het oude snoepwinkeltje op het plein binnen. Van daar via uw hotel naar de stad Gaborovo, zusterstad van Edinburgh, stad van de zuinigheid en dus beschikt het over een fraai museum voor humor en satire. Meest humorvolle en satirische schilderijen en frescos uit de historie en het heden van schilders en fotografen vanuit de hele wereld. Ook het kunstenaars stadje Triavna, waar u overigens vanuit Bozhency (met gids) in 3 uur naar toe kunt wandelen, is leuk om te bezoeken. Verder is er nog het te gekke openluchtmuseum bij Etar. Hier wordt in vakwerkwinkeltjes door de z.g. maistors, het mooiste zilver en koperwerk gemaakt, maar ook borduurwerk, iconen, houtsnijkunst en muziekinstrumenten. Alle draaibankjes werken op de watermolentjes van het kleine riviertje. U kunt dit ook morgen bezoeken omdat vrijwel op de weg ligt richting Shipkapas en Kazanlak. Overnachting wederom bij Bozhency.

Dag 6: Gabrovo-Etar-Shipka-Koprivshtitsa

Dat is ongeveer de rijrichting voor vandaag, totaal ca. 3 uur rijden Volg de routebeschrijving en rijd bij de afslag ri. Kazanlak rechtdoor als eerst het openluchtmusem Etar bezocht wordt. Daarna een stukje terug en de afslag en links de pas op. Bovenaan zijn wat restaurantjes, winkeltjes en een lange trap naar het monument op de top ter nagedachtenis aan de beslissende slag van de Bulgaren, geholpen door de Russen tegen de Turkse overheersing van een groot deel van Europa. Als u na 20 minuten beneden aankomt ziet u links al de gouden koepels van de Shipka-gedachteniskerk Andere bezienswaardigheden in deze omgeving zijn het kleine museum waar u kunt zien hoe er van rozenblaadjes het meest kostbare distillaat ter wereld word gemaakt, de rozenolie die wordt gebruikt in o.a. parfum en smaakmakers. Alleen een druppel uit een flesje van het overgebleven water is al voldoende om wekenlang een Oosterse sfeer in uw huis te bewerkstelligen. Verder is er nog het Trakisch graf, waar enige jaren geleden een enorme en inmiddels wereldberoemde goud- en zilverschat is gevonden van een zeker belangrijke officier uit het Trakische leger. Naar Koprivshtitsa is het nu nog 90 minuten rijden.

Dag 7: Sofia, 7000 jaar geschiedenis en de goedkoopste winkelstad van Europa

De afstand naar uw hotel in Sofia is 140 km, ca. 2 uur rijtijd. U heeft voldoende tijd om wat in Koprivshtitsa te blijven hangen. Sofia is een bruisende stad met veel parken en terrasjes maar ook vele cultureel-historische bezienswaardigheden. Interessant zijn o.a. het prachtig gelegen museum voor hedendaagse kunst, de indrukwekkende Aleksandar Nevski Kathedraal, de Russische St. Nikolai kerk met 5 gouden koepels, Banja Bashi Moskee en het Turkse badhuis. Bij dit badhuis loopt u zo de Ul. Pirotka op alwaar een keur is aan kledingwinkels met de meest moderne collecties voor prijzen uit de vijftiger jaren. Deze straat ligt op slechts 10 minuten afstand van de luxe winkels op de boulevard Vitosha. Een extra nacht Sofia aan het einde van uw reis kost ca. 25,= per persoon en geeft u de vrijheid ook de andere schatten van deze stad te ontdekken, zoals het kerkje van Bojana, een wandeling in het aan de stad grenzende Vitosha-gebergte of snuffelen op de boekenmarkt in de Rakovski straat.